dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ssaki  >  Żubr
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Komentarze galerii
nata_jur1991
2017-05-11 12:26:59
Wspaniałe

kajetan12243
2017-02-26 15:32:14
to jest foluminalne

kajetan12243
2017-02-26 09:21:47
to jest przecudowne

kajetan12243
2017-02-25 15:02:49
super

kajetan12243
2017-02-25 12:38:17
świetne

Żubr

łac. Bison bonasus

Jest największym ssakiem lądowym w Europie, najcięższy samiec ważył aż 420 kg. Samice są mniejsze. U obu płci występują rogi, które rosną przez całe życie. Żubry wykorzystują je do ataku, uderzając wroga bokiem głowy. Od wieków zwierzęta te zamieszkiwały puszcze, są doskonale przystosowane do życia w środowisku leśnym.

Mają zdolność do rozróżniania podłoża stabilnego od bagiennego za pomocą racic. Zimą podczas mrozów żubry łączą się w duże stada. Do pierwszej wojny światowej stado żubrów białowieskich (jedyne na świecie żyjące na wolności) liczyło 785 osobników. W 1919 r. zginął ostatni żubr żyjący na wolności. Istniejąca dzisiaj populacja, licząca nieco ponad 800 zwierząt, wyhodowana została z 12 żubrów żyjących w ogrodach zoologicznych Europy.

© 2006-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij