dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ssaki  >  Łasica
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Komentarze galerii
tom
2017-11-04 09:55:21
ale troszke ciemne

tom
2017-11-04 09:53:45
po co to ptaki tam się nie zmieszczą

tom
2017-11-04 09:52:19
piękne to lubie

tom
2017-11-04 09:51:01
całkiem całkiem ładne

nata_jur1991
2017-05-11 12:26:59
Wspaniałe

Łasica

łac. Mustela nivalis

Zwana także łaską jest najmniejszym przedstawicielem rodziny łasicowatych. Niewielkie ciało (do 30 cm długości) pozwala łasicom polować na swe ofiary, którymi są głównie myszy i norniki. Zwierzę zjada też jaja i drobne ptaki. Latem do rudobrązowej łasicy bardzo podobny jest gronostaj. Te dwa gatunki różnią się wtedy głównie końcówką ogona - u gronostaja jest ona czarna.

Zimą futerko gronostaja, za wyjątkiem czarnej końcówki ogona, staje się białe. Takie futerko było kiedyś bardzo poszukiwane (nosili je nawet królowie), dlatego gronostaje zostały niemal zupełnie wytępione. Łasice zimą bieleją by maskować się podczas polowań na inne zwierzęta, oraz by być mniej widoczne dla drapieżników.

© 2006-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij