dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Zięba
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Komentarze galerii
kajetan12243
2017-02-26 15:32:14
to jest foluminalne

kajetan12243
2017-02-26 09:21:47
to jest przecudowne

kajetan12243
2017-02-25 15:02:49
super

kajetan12243
2017-02-25 12:38:17
świetne

3053055
2017-02-12 15:32:25
Fajne

Zięba

łac. Fringilla coelebs

Zięba (fot. Antoni Kasprzak)Jeden z naszych najliczniejszych  ptaków lęgowych. Samce są łatwe do rozpoznania, wyróżnia je ceglasto-czerwony brzuch i charakterystyczne policzki. Samice są bardziej niepozorne, oliwkowo-brązowe. Zarówno samce, jak i samice mają charakterystyczne  dwie białe pręgi na skrzydłach. Nazwa łacińska zięby (Fringilla coelebs) oznacza ziębę samotną, nieżonatą. Faktycznie, zimą większość samic odlatuje na południe, pozostawiając bardziej zahartowane samce w kraju.

Gatunek objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Posłuchaj zięby

 

© 2006-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij