dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Orzeł przedni
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Komentarze galerii
szymon654gp
2017-05-24 15:11:17
pienkneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

nata_jur1991
2017-05-11 12:26:59
Wspaniałe

kajetan12243
2017-02-26 15:32:14
to jest foluminalne

kajetan12243
2017-02-26 09:21:47
to jest przecudowne

kajetan12243
2017-02-25 15:02:49
super

Orzeł przedni

łac. Aquila chrysaetos

Skrajnie nieliczny ptak lęgowy. Rozpiętość jego skrzydeł dochodzi do 2,3 m. Samica jest dużo większa od samca. Loty tego gatunku, podobnie jak loty tokowe bielika, są niezmiernie widowiskowe - ptaki wykonują liczne ewolucje, w powietrzu potrafią się nawet łapać szponami. Orzeł przedni poluje na średniej wielkości ssaki i ptaki, nie gardzi padliną.

W Polsce liczebność populacji tego gatunku po II wojnie światowej ulegała wahaniom. Liczba orłów przednich ostatnio wzrosła i wynosi ok. 30-35 par lęgowych, zakładających gniazda przede wszystkim w Karpatach. Gatunek silnie zagrożony wyginięciem, jego miejsca rozrodu wymagają ustalenia stref ochronnych.

Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000.

© 2006-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij