dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Orzeł przedni
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Komentarze galerii
biedronkag
2020-03-30 13:46:28
Ile robiłas te bombke Bella?

biedronkag
2020-03-30 13:43:55
WOW KittyBella
nie wiedziałam, że jesteś na takich apkach LOL

KittyBella
2019-10-22 15:58:46
i nas oglądacie lol

KittyBella
2019-10-22 15:58:30
o ile macie roblox xd

KittyBella
2019-10-22 15:58:09
to znaczy nie ja miałam te zadanie tylko moja malutka kuzynka mnie poprosiła a ja nie mogę tego znal...

Orzeł przedni

łac. Aquila chrysaetos

Skrajnie nieliczny ptak lęgowy. Rozpiętość jego skrzydeł dochodzi do 2,3 m. Samica jest dużo większa od samca. Loty tego gatunku, podobnie jak loty tokowe bielika, są niezmiernie widowiskowe - ptaki wykonują liczne ewolucje, w powietrzu potrafią się nawet łapać szponami. Orzeł przedni poluje na średniej wielkości ssaki i ptaki, nie gardzi padliną.

W Polsce liczebność populacji tego gatunku po II wojnie światowej ulegała wahaniom. Liczba orłów przednich ostatnio wzrosła i wynosi ok. 30-35 par lęgowych, zakładających gniazda przede wszystkim w Karpatach. Gatunek silnie zagrożony wyginięciem, jego miejsca rozrodu wymagają ustalenia stref ochronnych.

Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000.

© 2006-2020 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij