dziecimłodzieżnauczyciele
home    PGLPGL Lasy
Państwowe
 blog leśniczego        skrzydlate myśli        blog edukatora    
Gry i prezentacje Wasze Blogi Fotogaleria Leśnoteka Leśny Przewodnik
HOME  >  Leśnoteka  >  Ptaki  >  Bielik
 kontaktmapa serwisu
Logowanie
Login
Hasło
Przypomnij hasło 
Nie masz konta ? Zarejestruj sie
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Zdjęcie miesiąca – dzieci
Komentarze galerii
tom
2017-11-04 09:55:21
ale troszke ciemne

tom
2017-11-04 09:53:45
po co to ptaki tam się nie zmieszczą

tom
2017-11-04 09:52:19
piękne to lubie

tom
2017-11-04 09:51:01
całkiem całkiem ładne

nata_jur1991
2017-05-11 12:26:59
Wspaniałe

Bielik

łac. Haliaeetus albicilla

Bielik (fot. Antoni Kasprzak)Nasz największy ptak drapieżny. Rozpiętość jego skrzydeł może dochodzić prawie do 2,5 m. Ptaki żyją w parach; obszar polowań (tzw. rewir łowiecki) jednej pary to ok. 100 km2, w przypadku obfitości pokarmu rewiry mogą być mniejsze.

Charakterystyczny, krótki klinowaty ogon bielika około piątego - szóstego roku życia staje się zupełnie biały. Bieliki na wierzchołkach drzew budują ogromne gniazda, których ciężar może dochodzić nawet do jednej tony. Gniazda te są pod ścisłą ochroną. W ich pobliżu nie można wykonywać żadnych prac leśnych ani wycinać drzew. Dzięki tej ochronie liczebność bielików w kraju przekracza w tej chwili 500 par i ciągle rośnie.

Gatunek waloryzujący ostoje ptaków - Natura 2000


Posłuchaj bielika
© 2006-2017 Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
przy współpracy    NFOŚiGW 
CMS by WEB interface
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij